GREEN FUTURE Yeşil Gelecek eTwinning(Erasmus )projemizin ocak ayı etkinliği kompost yapımını; Proje kurucusu Anasınıfı öğretmenimiz Lale Yavuztekin ve öğrencileri 2-B Sınıfı Öğretmeni Döndü YAŞAR ve öğrencileri,1-A Sınıfı öğretmeni Hafize SUNA ve öğrencileri,Anasınıfı C Şubesi öğretmenimiz Sueda GÜÇLÜ ve öğrencileri ile birlikte Tema vakfı görevlisi Sebahat BAYRAM rehberliğinde ;
küresel ısınmanın ve iklim değişikliklerinin doğaya verdiği hasarları azaltmada da önemli etkisi olan kompost gübre üretimini gerçekleştirdiler.
Öğretmenlerinin öncülüğünde öğrencileri evlerinde bulunan meyve ve sebze artıkları, yumurta kabukları, karton, kağıt vs. dökülmüş, kurumuş, çürümüş yapraklar, dallar, diğer bitki artıkları, saman, talaş ve odun kıymıkları vb. maddeleri kompost kutusunda biriktirerek kompost gübresi oluşturdular. Altı ay gibi bir sürede oluşan kompost gübreler okul içindeki çiçek saksılarında ve okul bahçesindeki bitki yetiştirme alanlarında kullanılmak üzere hazırladılar.
öğrencilerimiz çiçekler için organik gübre elde ettikleri projeyle evlerindeki ve okul mutfağındaki gıda atıklarının nasıl değerlendireceğini de öğrenme fırsatı buldular.
Okul Müdürümüz, çocuklarımızın küçük yaşlardan itibaren yaşamla ilgili kazanımları elde etmesinden duyduğu memnuniyeti belirterek çocuklarımıza çevre koruma bilincinin kazandırılmasının çok önemli olduğunu vurguladı..Bakanlığımız tarafından bu konuda yürütülen çalışmalara yürüttüğümüz proje ile destek olup öğrencilerimizi bilinçlendirmenin mutluluğunu yaşıyoruz dedi.
Kompost, yapraklar ve gıda atıkları gibi organik maddelerin toprağı ve bitkileri zenginleştirebilecek değerli bir gübreye dönüştürüldüğü doğal bir süreçtir. Büyüyen her şey eninde sonunda ayrışır; kompostlama basitçe bakteriler, mantarlar ve solucanlar gibi diğer ayrıştırıcı organizmaların işlerini yapmaları için ideal bir ortam sağlayarak süreci hızlandırır. Sonuçta ortaya çıkan ve genellikle verimli bahçe toprağına benzeyen ayrışmış maddeye kompost denir.
Kompost, iklim değişikliği ile mücadelede güçlü bir araçtır: atıkları azaltır, suyu korur, daha sağlıklı bitki büyümesini destekler ve toprak erozyonlarını önler. Günlük hayatımızda ürettiğimiz organik atıkların (yenmeyen veya kullanılmayan yiyecekler) uygun şekilde kompostlanması, kimyasal gübrelere olan bağımlılığı azaltabilir, toprak sağlığını iyileştirerek toprağın verimliliğini geri kazanmasına yardımcı olabilir. Tüm bunlarla birlikte suyun tutulmasını ve besin maddelerinin bitkilere verilmesini iyileştirebilir.
Her atık kompost olurmu?
Kaçınılması gereken atıklar arasında ise asit oranı yüksek olan narenciye kabukları, artık et, tavuk, balık, kemikler, kabuklu deniz ürünleri, hastalıklı bitkiler, plastik maddeler, süt ürünleri (kötü kokular üretir ve başka mikroorganizmalara ev sahipliği yapar), atık yağlar, kızartma yağları, metal, kumaş, evcil hayvan atıkları ve hayvan kumu sayılabilir.
Yenimahalle ilçesinde bulunan Aselsan İlkokulu projeye katılan öğrencilerimiz küresel ısınmanın ve iklim değişikliklerinin doğaya verdiği hasarları azaltmada da önemli etkisi olan kompost gübre üretimi gerçekleştirdi.